16 GRUNNER TIL Å ELSKE HUMLA!

I anledning av at La Humla Suse har nådd 16 000 følgere på Facebook har vi skrevet dette innlegget om «16 grunner til å elske humla»! Dette for å feire – både oss og humla!

  1. De er små, lodne teddybjørner – luftens panda

Vi har mange vakre, rare og sære insekter i vår natur, men få er like søte og myke som humlene våre. De ser rett og slett ut som flygende kosedyr. 

  1. De er tilpasset kaldere klima

Faktisk er humlene ganske så perfekt tilpasset klimaet vårt i Norge! Det er nok derfor det er påvist 35 ulike arter i Norge alene. Av over 250 arter globalt så utgjør det omtrent 14% av alle humleartene i verden. (Satt i perspektiv så har vi bare rundt 1% av verdens 20.000 biearter i Norge) 

  1. Humlene stikker så og si aldri

Blir du stukket av en humle, er du veldig uheldig. Humlene stikker ikke med mindre de tror de selv eller bolet står i livsfare. Generelt er humlene svært rolige, og har sjeldent noe imot om å bli holdt og klappet (om man er svært forsiktig). 

  1. Humledronninga ruger på eggene

Litt i likhet med en fugl, så ruger faktisk humledronninga på eggene. Etter at hun har lagt eggene sammen med klumper av pollen, så ligger hun oppå dem og ruger til de klekker til larver. 

  1. Humlene lager faktisk litt honning

Når humledronninga ligger og ruger på eggene, kan hun ikke forlate bolet for å finne seg mat lengre. Derfor har hun laget en liten krukke foran seg, som hun fyller med en salgs «humlehonning». Ettersom humlene ikke overvintrer, lager de bittesmå kvanta, og det ville vært vanskelig å selge dette. 

  1. Hannhumlene har bart

Dronningene og arbeiderne ser helt like ut, utenom størrelsesforskjellen. Hannene derimot kan avvike en del i utseende, og har oftere mer gul behåring enn hunnhumlene. Denne gule behåringen er ofte en gul bart midt i fjeset! 

  1. Hannhumlene har ikke stikkebrodd

Stikkebrodden hos humlene er det samme organet som egglederen, derfor er det bare hunnene som har stikkebrodd. Er man forsiktig, kan man faktisk fange hannhumlene i hånda uten faren for å bli stukket. 

  1. Det er bare hunnhumlene som bor i bolet

Dronningen forlater ikke bolet etter at hun har etablert kolonien sin og arbeiderne driver med yngelpleie og matjakt. Hannenes oppgave er å pare seg med nye dronninger, derfor forlater de bolet så fort de er klare for å fly. Ofte kan man se hannene ligge og late seg på blomster på sensommeren, i vente på en ny dronning. 

  1. Humlene elsker fargene blått, lilla og gult! 

Faktisk, så kan ikke bier se fargen rød på samme måte som oss mennesker. Dette er fordi fargespekteret deres er forskjøvet, og de kan se ultra fiolett stråling fremfor fargen rød. Da ser ofte blomstene ganske annerledes ut for dem, men fargene blå, gul og lilla ser de fortsatt veldig godt. 

  1. Humlene gir oss tomater og aubergine

Biene står faktisk for pollinering av 1/3 av maten vår. Humlene er de mest effektive pollinatorene vi har, og de har utviklet en egen pollineringsform kalt «buzz pollination». Det er blant annet dette som gjør at tomater og aubergine er utelukkende pollinert av humler. 

  1. Uten humler hadde det vært lite blåbær og annen frukt

Blåbærlyng blir nesten utelukkende pollinert av humler. Selv om det kan forekomme honningbier og andre solitære bier på blåbærlyng, er det humlene som dominerer med å gi oss blåbær. De elsker også mange andre typer frukttrær og bærbusker, og gir oss det aller meste vi elsker å høste fra hagen eller balkongen. 

  1. De kan skape sin egen varme

De fleste insekter er det vi pleide å kalle for «kaldblodige». De har samme kroppstemperatur som temperaturen rundt seg. Humler er det vi kaller «varmblodige», for de kan nemlig lage mer varme til kroppen om de trenger det. Da bruker de vingemusklene sine til å vibrere, slik at kroppen blir varmere. 

  1. De kan fly i regn og kaldt vær

Humlene er en av de få pollinatorene vi har i Norge som faktisk kan fly når det er lave temperaturer og ruskevær. De flyr riktig nok ikke om det er storm og øsende regn, men de klarer å sanke pollen og nektar i vær hvor mange andre insekter må vente på at det blir varmere og lysere. 

  1. De kommer i flere farger enn gult og svart

Ja, det er gjerne slik vi ser humlene; svarte med gule striper. Men, selv om mange av humleartene er svarte med gule striper finner vi langt flere fargemønstre enn dette. Humlene kan være brune, oransje, rød, svarte og til og med gyllne i fargene. 

  1. Hannhumlene sover i blomster

Ettersom hannhumlene ikke overnatter i bolet, må de finne andre steder å sove. Da finner de seg gjerne en lun plass å sove i, slik som inni eller under blomster. 

  1. Humlene har tilpasset seg blomster i flere millioner år

Samspillet mellom bier og blomster er et kjærlighetsforhold som oppstod for rundt 120 millioner år siden. Det har gitt både biene og blomstene god tid til å tilpasse seg hverandre, og noen blomster kan bare pollineres av én art. I Norge blir tyrihjelmen (også kalt lushatt) bare pollinert av lushatthumla og hagehumla. Det er de eneste to artene som har lange nok tunger, og som tåler det giftige pollenet til tyrihjelmen. 

Tekst av Eirin Bruholt