DEN VILLE POLLINATORTELLINGEN ER I GANG!

Den ville pollinatortellingen er en folkeforskningsdugnad hvor alle inviteres med til å sette prikker på Artskartet. Vi håper at nettopp du vil bli med på insektdugnaden i år.

ALLE kan bidra – man trenger verken å ha egen hage eller være biologutdannet for å bli med på folkeforskningsdugnaden.

Ved å registrere de ville bestøverne du finner i ditt nærområde bidrar du med ny informasjon til kunnskapsgrunnlaget beslutningstagerne bruker når de forvalter arealene i din kommune. Begynn enkelt, med det du allerede kan, kanskje dagpåfugløye, neslesommerfugl eller trehumle?

Kanskje har du lyst til å lære deg noen nye arter også? I dag lanserer vi en egen nettside www.denvillepollinatortellingen.no. Her finner du alt du trenger for å komme i gang. Både instruksjonsvideoer, dato for felles arrangementer og andre nyttige ressurser. Trykk på knappen under for å besøke siden.

Folkeforskning er et effektivt redskap for å ta vare på artsmangfoldet rundt oss og som en deilig bi-effekt får du store naturopplevelser i mikroformat

Ta med mobilkameraet ut der det blomstrer og summer og knips de seksbeinte du finner i sommer og la dem bli røde og grønne prikker på Artskart!

  • Slik hjelper du bloddråpesvermeren og humlebiller inn i saksdokumentene i kommunestyresalen.
  • Slik bistår du forskere med informasjon om artenes bevegelser og hvordan bestandene påvirkes når klimaet endres.
  • Slik blir du et ekstra par øyne som følger med på om det kommer nye arter til landet.

Prosjektet gjennomføres for andre gang i år og er knyttet til punkt 1.5 i «Tiltaksplanen for ville pollinerende insekter 2021-2028» som går ut på å øke antall registreringer av ville pollinatorer med 20% i løpet av perioden. Prosjektet tar også mål av seg til å rekruttere til miljøet av frivillige bidragsytere til Artsobservasjoner som er omtalt som en rødlistet gruppe i seg selv. Vi vil at den norske befolkningen skal lære seg arter innenfor grupper ville, bestøvende insekter og registrere dem i prosjektet på Artsobservasjoner.

Prosjektet er åpent for alle og vi har lokale prosjektledere i hver landsdel som gjennomfører arrangement for nybegynnere.

Samarbeidspartnere: Unge Entomologer, Ås Entomologer, Sabima og Naturvernforbundet.

Prosjektet «Den ville pollinatortellingen» finansieres av Miljødirektoratet.