Hva gjør La Humla Suse i 2020?
La Humla Suse startet opp i 2013 med intensjonen om å få mer fokus på humler og andre villbier. Vi har siden da hatt flere prosjekter sammen med blant annet skoler, politikere og bønder, og vi er i dag vokst til å bli en langt større organisasjon enn vi var for snart sju år siden. Norge har endelig kjent på humlefeberen, og vi har aldri fått flere henvendelser enn vi får nå. Det er nå vi må redde humlene, og det har folk forstått. Men, hva gjør vi i La Humla Suse?
Barn og humler
La Humla Suse har fått støtte til å gjennomføre en større satsing på barn og humler. I 2020 skal vi samarbeide med fem skoler rundt om i landet og utdanne Unge humleforskere. Gjennom å arbeide med humler i dette prosjektet, vil elevene lære seg grunnleggende prinsipper ved forskning, de vil utvikle nærhet og forståelse for samspillet i naturen, og de vil få masse verdifull kunnskap om humler.
Utover dette skal vi gjennomføre hele tredve humlevandringer spesielt rettet mot barn. Humlevandringer er meningsfull utendørsundervisning der barna får være aktive i læringsprosessen, samtidig som de føler naturnærhet og tilknytning til hjemstedets flora og fauna, og som gir dem innsikt i pollineringsprosessen og grunnleggende økologi i levende livet.
Finansieringskilder: Sparebankstiftelsen DNB
Humleblomstskoler i Oslo
La Humla Suse har stort fokus på å lære opp barn og unge til å forstå hvor viktig det er å ta vare på insektene våre. Vi har foreløpig et samarbeid med 13 ulike skoler i Oslo, som vi kaller Humleblomstskoler, hvor målet er å øke fokuset på miljø og biomangfold. I dette prosjektet får skolebarnene være med på å gjøre skolene sine mer grønne og lage et nettverk for humler og villblomster.
Samarbeidspartnere: Norsk Botanisk Forening, Utdanningsetaten, Oslo kommune og Undervisningsbygg
Humlevandringer i hele landet
Vi tilbyr også Humlevandringer over store deler av hele landet, for både store og små. Dette er noe vi har holdt på med siden vi startet. På humlevandringene forteller vi om viktigheten med humler, og humler generelt, hvor derpå fanger noen arter og identifiserer dem, før vi slipper dem trygt ut igjen. Vandringene er som regel på norsk og er for alle aldre, men vi arrangerer også enkelte vandringer spesielt for barn.
Samarbeidspartnere: Miljødirektoratet, Naturhistorisk Museum, Botanisk Hage, Ringve Museum, Universitetet i Tromsø, Holt Læringstun med flere.
Humlegata på Tøyen
Utenfor kontoret vårt, på Tøyen, har vi laget en humlevennlig gate. Her planter vi ut humlevennlige blomster som skal gi mat hele sesongen for alle insekter. Byverkstedet har bygget benker og blomsterkasser som er malt i humleglade farger.
Finansieringskilder: Bydel Gamle Oslo og Bess Jahres Stiftelse
Kantsoner i Buskerud
Mangelen på blomster ved store landbruksarealer er et stort problem for humler og andre villbier. Vi i La Humla Suse har opprettet et kantsoneprosjekt med 13 bønder hvor det opprettes blomstrendesoner langs skogskanter, åkerkanter, engkanter og små-veikanter og åkerholmer. Dette gjør vi for å sikre bedre kår og sterkere bestander av pollinerende insekter, og da spesielt humler og andre villbier, ved å sørge for blomsterrike, grønne nettverk i jordbrukslandskapet.
Finansieringskilder: Landbruksdirektoratet, Fylkesmannen i Buskerud og Miljødirektoratet.
Insektsundersøkelser på Østlandet og Aust-Agder
For å kunne kartlegge hvilke arter vi har i Norge, så utfører vi insektsundersøkelser hvor vi leter etter blant annet rødknappsandbie, truede humler på Romerike og insekter i slåttemark i Oslo/Viken.
Finansieringskilder: Miljødirektoratet
Nordisk landbruksworkshop 13. og 14. mai i Sverige
Et av de største prosjektene vi har i La Humla Suse akkurat nå, er å få til et samarbeid med alle de nordiske landene (+Estland) når det gjelder landbruk. Vi skal samle alle landene for å kunne dele erfaringer, og ved å hjelpe hverandre kan vi øke og forbedre aktivitetene som foregår i landbruket. Vi vil sammen prøve ut ulike idéer, sammenligne og forbedre.
Finansieringskilder: Nordisk Ministerråd
Les mer fyldige prosjektbeskrivelser under fanen Aktiviteter.