Steller du godt med humlekassen din kan den vare i lang tid, og bli bebodd år etter år. For å lykkes krever det litt oppfølging av humlekassen, men det er ikke mye innsats du trenger å legge ned. I denne teksten vil vi gi deg noen gode råd og veiledning.  

Humlekassen Humlebo. Foto: Marie Werner Preston

Vinterlagring

Humlekassene kan stå ute gjennom vinteren om du ønsker dette. Dersom humlekassen er bygget av ubehandlet tre kan taket med fordel dekkes med takpapp slik at den holder seg vanntett. 

Du kan også ta humlekassen inn dersom du ønsker dette. Om du setter den i en bod eller i garasjen, står den tørt og godt hele vinteren. Dersom du har kjøpt Humlekassen Humlebo anbefaler vi at du tar kassen inn til vinterlagring, særlig om du ikke har satt inn kassen med beis eller maling.   

Om du var fornøyd med plasseringen av humlekassen, eller du var heldig å fikk den bebodd, så er det anbefalt å la humlekassen stå på samme sted den påfølgende sesongen. Sannsynligheten er faktisk litt større for å få besøk av en av de nye dronningene fra fjoråret. De nye dronningene husker faktisk fra i fjor hvor kassa stod!

Stell av humlekassen

Før humlekassen settes ut senvinter/tidlig vår bør kassa rengjøres grundig. Du ønsker ikke at nye humledronninger skal bli møtt med parasitter eller mikrober. Gammalt bolmateriale som har vært i bruk bør fjernes og kassen må innredes på nytt med friskt bolmateriale. 

Hvis du vil gjøre det veldig grundig kan du vaske kassen innvendig med varmt vann eller steame med damp for å være sikker på at ingen parasitter er igjen. Om det skulle være humlebolvoksmott (Aphomia sociella) i kassen må dette destrueres slik at ingen av disse mottene kommer tilbake til kassa etter at de er klekt. Du kan lett se om humlekassen har fått besøk av humlebolvoksmott. Da vil det være masse hvit spinn oppunder lokket som vist på bildet under. Ofte kan det være så mye at det vil være et problem å få løftet lokket av humlekassen. 

Humlekasse angrepet av humlebolvoksmott. Bolet er her spist opp, og det rakk heller ikke å bli stort. Dette er et lite angrep. Foto: Atle Mjelde.

Før du setter humlekassen ut om våren er det greit å dobbeltsjekke at beina til humlekassa holder en sesong til. Om et bein holder på å råtne så bytter du det ut. Om du ønsker å tette igjen planker med lim, kan du bruke vanlig trelim. Gjerne blandet med sagflis. Bruk gjerne barnevennlig lim. 

For å oppsummere så er det viktigste er at humlekassen er vanntett, at mulige parasitter er fjernet og at den er godt innredet. Nå er du klar for en ny sesong!