Nå har vi gjort tilgjengelig ulike læringsressurser som kan tas i bruk for å «utdanne» unge humleforskere. Å bli forsker krever ofte en lang universitetsutdannelse, men vi har gjort det enklere og mer tilgjengelig enn som så.
Har du lyst til at elever i din klasse, ditt lokallag eller kanskje egne barn skal bli humleforskere? Nå har vi gjort tilgjengelig ulike læringsressurser som du kan ta i bruk. Alt du trenger av materiell er en humlehefte, en felthåndbok og et registreringsskjema. Dette finner du under.
Hvorfor?
Humla er fantastisk. Det er vi enige om. Vakker, koselig lodden, matnyttig både for oss og andre, passe stor, og lett synlig tre av våre fire årstider i fargerike velduftende omgivelser. Samtidig er hun representant for en gruppe medskapninger som er i krise, og med dem også vi. Insektenes tilbakegang fratar oss en mengde livsviktige naturgoder samtidig som de også har sin fulle rett til å dele planeten med oss i hele sitt vakre og fascinerende artsmangfold. Blant norske humler finnes der også sårbare arter og dette prosjektet tar mål av seg til å gi et viktig bidrag til folkeforskningen og kunnskapsgrunnlaget gjennom Artsdatabanken. Vi kan ikke hjelpe ordentlig før vi vet hva vi har, sier forskerne, – så vi tar dem på ordet!
Hva har vi fanget i samleglasset mon tro?
Hvem?
Opplegget er egnet for klasser/grupper på mellomtrinnet, frivillige organisasjoner og andre nysgjerrige barn. Læringssressursene er et resultat av utallige henvendelser vi har fått fra folk som ønsker å bidra for å bedre livsvilkårene til vår elskelige, elleville bestøver.
Hva?
Som Ung Humleforsker lærer man seg å kartlegge ulike typer humlearter og registrere funnene sine i artsdatabanken. Folkeforskning kalles det når helt vanlige folk uten utdannelse i det bestemte faget hjelper forskerne med å samle inn data. Denne typen samarbeid om kartlegging er bra, og det finnes mange kule humlearter man kan lete etter.
Det bor nemlig humler over hele landet vårt, og det finnes mange ulike humlearter, og det som er så spennende er at de varierer fra sted til sted. Akkurat som det finnes båtis og saftis og kroneis, finnes det for eksempel trehumle, jordhumle og steinhumle og 32 til bare i Norge. Noen av artene lever først og fremst langs kysten, andre i fjellet, og noen er til og med avhengig av steder hvor helt spesielle planter vokser. Lyst til å komme i gang med artskartleggingen?
Du finner de læringsressursene du trenger under:
Humlehefte - Last ned Felthåndbok - Last ned Registreringsskjema - Last nedNå er du klar til å bli en ung humleforsker!
Lyst på litt ekstra inspirasjon? Vi har laget en liten film hvor du kan se hvor gøy elevene på Luhr skole hadde det når de ble Unge Humleforskere i 2020.
Video fra Luhr skole
Takk til!:
- Læringsressursene er laget med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.
- Bildene en tatt av Geir Dokken.
- Filmen er laget av Svalheim Media.
- Læringsressursene er utarbeidet av Monica Marcella, i samarbeid med Synnøve Borge, Erik Wegge Bergvik og Jurgen Wegter.