Norden står overfor store miljøutfordringer som vil berøre landbruket i årene som kommer. Landbruket har forandret våre kulturlandskap dramatisk i løpet av det siste hundreåret, og vilkårene for planter og insekter er kraftig forverret. Derfor er det viktig å tilrettelegge for større biologisk mangfold i tilknytning til landbruket.
Virkningsfulle tiltak vil kunne være å etablere kantsoner og andre blomsterrike arealer, slik at humler har steder å finne mat (pollen og nektar) og bolplass, og dronninger har overvintringsplasser. I arbeidet med å skape blomsterrike arealer er det av betydning å benytte stedegne arter.
La Humla Suse har de siste årene hatt et nordisk baltisk samarbeid under tittelen Nordisk prosjekt på kantsoner og grønne korridorer i jordbrukslandskap (Nordic Project on Edge Zones and Green Corridors in the Agricultural Landscape). Gjennom dette prosjektet sprer vi kunnskap og erfaring på tvers av landegrenser. Under finner du en del ressurser som er utviklet i forbindelse med samarbeidsprosjektet.
LAST NED BROSJYREN BLOMSTER FOR BESTØVERE
Lær hvordan du sanker frø fra stedegne arter og få tips til hvordan du etablerer en blomstereng.
DEKORATIVE POSER TIL FRØSANKING
Når du skal sanke frø er det greit å ha med noen små papirposer du kan samle frøene i. Vi har laget noen superlekre poser de kan skrive ut (i A4) og brette.
MØT DEN DANSKE BONDE SOM HA TILRETTELANGT FOR POLLINATORER PÅ GÅRDEN
SE WEBINARET FLOWERS FOR POLLINATORS I OPPTAK
Den 11. november 2021 ble det arrangert et stort internasjonal webinar hvor det ble samlet dyktige fagfolk til å belyse viktige tema som hvordan vi skaper gode habitater for ville pollinatorer. Det ble snakket om blant annet stedegne planter, frøproduksjon, artstilpasning, effekt av sprøytemidler i nordisk klima og konkurransen mellom villbier og tambier. Dersom du ikke fikk med det webinaret kan du se det i opptak.
Du finner Power-Point-presentasjonene til innlederen her: https://bit.ly/flowersforpollinators