Alle kassetyper har et inngangshull på 20–25 mm og et ventilasjonshull på 30 mm på motsatt ende. Ventilasjonshullet dekkes med finest mulig rustfri metallduk. Inngangshullet bør plasseres lavt og ventilasjonshullet høyt for å få best mulig lufting.

I prinsippet kan kassene lages i de fleste materialer, men jeg foretrekker trekasser på 15cm x 30cm x 30cm (Figur 1) eller på 15cm x 15cm x 30cm (Figur 2) med vanntett avtakbart tak. Måla er innvendige. Kassa plasseres på trykkimpregnerte treklosser. Ingen kassetyper bør ha mindre rom tilgjengelig enn 12 cm x 12 cm x 12 cm.

Figur 1: Standard humlekasse. Stor kasse på 30 cm x 30 cm x 15 cm er den forfatteren har brukt mest sammen med den lille humlekassen på 30 cm x 15 cm x 15 cm.

Figur 2: Liten humle kasse med to rom. Kassa kan godt bare ha ett rom også. Da kan lengden godt reduseres til 25 cm. Ved to rom plasseres musebolet i det bakerste rommet.

Bolkasser under jorden

Den enkleste formen er rett og slett å grave et 20 til 30 cm dypt hull i bakken (Figur 3). I bunnen av hullet fyller man grus, sand eller annen drenerende masse. For å gardere seg mot at bolet utsettes for fuktighet, kan man legge det hele oppå et lag med brettet kyllingnetting eller rett og slett direkte på tørr singel.

Vi kan også simulere underjordiske bolkasser ved å bruke en vanlig bolkasse stående på bakken, og ved hjelp av et rør eller en fleksibel slange «lure» humla til å tro at den har funnet en underjordisk bolplass (Figur 4).

Figur 3: Den enkleste løsningen for underjordisk bolplass. En grop i bakken dekkes av plankebit med stein oppå. Musebolet plasseres oppå et lag med drenerende masse.

Figur 4: Stor «underjordisk» humlekasse med rør/ fleksislange som leder gjennom en jordhaug. Grovmassen i kassa kan da være naturtorv uten tilsetninger. Røret leder helt inn til musebolet, eller som her beskyttet av en plankebit.

Figur 5: Blomsterkrukke (av leire) som graves mer eller mindre ned i jordbakken. I bunnen har man et drenerende lag med musebolet oppå. Hvis inngangshullet munner ut under bakken kan man bruke rør eller fleksislange på 20-25.

Kassetypene kan endres og modifiseres. Det er bare fantasien som setter grense for utforming, men skal du lykkes må du følge hovedprinsippene som er skissert her.

Mange kassetyper

Figur 6: Stor humlekasse som er “innredet” for humledronninga. Fra “Musebolet” i midten går en tunell fra bolet til flyhullet(f). De enkelste humleartene å få i denne kassa er trehumle, åkerhumle og markhumle. Men et stort spekter av humlearter kan slå seg ned i denne kassetypen.

Det enkleste og rimeligste er å bygge kassene selv. Men det finnes mange fancy humlekasser å få kjøpt. Dessverre så glemmer de fleste at det er selve bolmaterialet som virkelig teller. De fleste leverandørene sender med en pose med bomull eller lignende og unnlater å fortelle hvordan du skal optimalisere muligheten for å få en humledronning til å akseptere bolmaterialet og slå seg ned i kassa.

 

Figur 7: Humlekasser i tre fra Wildlife

Figur 8: Humlekasse i malt betong.

Figur 9: Underjordisk humlekasse. NB: Her vil regnvann renne rett ned i kassa. Dette må en unngå. Røret/ tunnelen må munne ut slik at regnvann ikke får fri passasje ned i kassa.

Ikke tid til å bygge en selv? I nettbutikken vår kan du kjøpe humlekassen Humlebo.