Hvordan skape gode leveområder for humla i jordbrukslandskap? La Humla Suse har i sommer besøkt seks bønder i Innlandet Fylke for å se på, og diskutere, tilrettelegging av areal for humler og andre pollinerende insekter.
Noe de aller fleste var spesielt engasjert i var å se på alternativer til tilsåing av blomsterstriper på dyrka mark. Dette er en tiltaksordning flere er kritiske til både fordi den bruker av verdifulle matjordressurser og fordi frøblandingene som benyttes ikke ivaretar vår ville blomsterflora som vår norske insektsfauna er avhengig av. Å lage permanente leveområder i kantsoner, på åkerholmer eller andre ineffektive arealer gir yngleplasser og rom for vinterdvale for bestøverne våre. Dette vil i mange tilfeller være et langt bedre alternativ.
Besøk på gårder
Skjøtselsveileder, Ann Norderhaug, er sentral i dette prosjektet på samme måte som hun var involvert da La Humla Suse gjennomførte «Kantsoneprosjektet i Buskerud» 2018-2021. På vår lille turne deltok også Landbrukskontoret i Gran ved Kari Anne Oppen og Hanne Østby Velure fra Ringsaker Landbrukskontor, samt Statsforvalter Stig Horsberg.
Turen startet på Furnes med besøk på tre gårder som driver aktivt med husdyrhold og kornproduksjon, og fortsatte til Brandbu dagen etterpå hvor deltakerne hadde ganske variert bakgrunn og drift.
Skjøtselsråd
Alle bøndene i prosjektet får nå individuelle skjøtselsråd fra vår veileder Ann Norderhaug basert på funn, drift og historikk. Landbrukskontorene bidrar med å synliggjøre relevante tiltaksordninger bøndene kan søke på for å få støtte til gjennomføring.
For La Humla Suse er det viktig å se i praksis hvordan disse ordningene fungerer og hvor det er mangler og hull i systemet. På vegne av humla og hennes seksbeinte venner er det viktig at bønder lønnes for å produsere biologisk mangfold. Dette er et samfunnsoppdrag som bare blir viktigere og viktigere etterhvert som flere av artene av insekter som tilhører det blomsterrike kulturlandskapet trues av utryddelse. Vi ser også betydningen av individuell veiledning med fagpersonell. Overgjødsling over lang tid gjør det vanskelig å restaurere kantsoner og beitemark, og det er essensielt at man starter skjøtsel der det er gjennomførbart og så treffsikkert som mulig. Bruk av beitedyr på en konstruktiv måte er gjennomgående skjøtselsråd for de fleste gårdene. Der stor forskjell på hvordan ulike arter og raser påvirker ulike planter og areal, og det er derfor viktig med faglige innspill fra en som ser saken fra floraens perspektiv.
Mat i fremtiden
På Furnes og i Brandbu finnes det fantastiske gårder med ikke desto mindre fantastiske, engasjerte bønder. Her finnes det vakre kulturlandskapet som inneholder de blomstene og biene, sommerfuglene, billene og blomsterfluene vi trenger for å produsere mat i fremtiden.
Skrevet av Monica Marcella Kjærstad – prosjektleder
Prosjektet er finansiert av Statsforvalteren i Innlandet.