Humla liker seg best i blomsterenga. Et godt kulturlandskap har alt den trenger for å overleve, men i dag er det lenger mellom de resterende blomsterengene enn noensinne før.
Norge har i løpet av de siste tiårene generelt gått fra landskap med småskala og variert mosaikk, til en mer ensformig vegetasjon med vanskelige kår for det biologiske mangfoldet knyttet til kulturlandskapet. Denne utviklingen truer ikke bare mange plantearter, men også viktige pollinatorer som humler og andre villbier. Det har i det siste vært mye skriv i media om insektdøden over store deler av verden, og også i Norge merkes nedgang for mange arter (jf. Rødlisten).
For å imøtekomme dette problemet har La Humla Suse iverksatt et Kantsoneprosjekt i samarbeid med norske bønder.
Hensikten med prosjektet er å finne ut om bønder gjennom å skjøtte kantsoner i kulturlandskapet, med ikke alt for arbeidskrevende metoder, kan bidra til å skape grønne og blomstrende sammenhenger til nytte for pollinerende insekter.
Det er 13 entusiastiske bønder fra Buskerud med i prosjektet. Alle har kommet i gang med skjøtsel av kantsoner, og det er kartlagt planter og insekter i disse. Under kan du høre om Anna sine erfaringer.
Generelt er prosjektet en oppfølging av aspekter i den Nasjonale pollinatorstrategien som ble ferdigstilt og lansert i juni 2018. I den står det blant annet følgende: «Landbruket skal auke kunnskapen om praktiske løysingar og tiltak jordbruket kan nytte for å sikre gode leveforhold for pollinatorar».
Kantsoneprosjektet har blitt fulgt tett av Fylkesmannen i Oslo og Viken, og har derifra blitt omtalt som en brobygger mellom miljø- og landbruksspørsmål. «Miljøforvaltningen kan ikke legge skjul på at det ofte har vært konflikt mellom miljø og jordbruk/skogbruk. Kantsoneprosjektet er et glimrende eksempel der miljø-landbruk drar i samme retning».
Nå er Kantsoneprosjektet avsluttet etter en prosjektperiode fra 2018-2020. Vi har tatt med oss mange nyttige erfaringer, og har samlet disse i en rapport som du kan last ned her.
Du kan også se en enkel PowerPoint fremstilling av prosjektet her.
Kartleggingsrapport fra kantsonene kan du lese her.
Finansiering: Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet og Sparebankstiftelsen DNB.