Nå er tiden for høstløk!

Veldig mange blomsterløk som blomstrer om våren og sommeren er helt avhengige av å overvintre i bakken. I løpet av høsten og vinteren vil de etablere et rotsystem, og gå i dvale før vårsola varmer dem nok til å begynne spiringen.

Foto: Georginer (Dahlia)

Høsten kan ofte være kjedelig, grå og trist etter at bladene har falt fra trærne. Men det betyr ikke at man ikke allerede da kan begynne å planlegge en spennende, flott og fargerik vår! Mange av vårens løkblomster er også gode for humlene våre, og noen krokustyper blomstrer så tidlig som februar/mars. Dette kan være viktige matkilder for de første humledronningene som våkner på våren.

Løk kan man plante ut hele året, men det er som regel vanligst å plante dem ut fra august til oktober. Når det kommer tele i bakken, noe som pleier å skje når frostnettene setter inn for fullt, er tiden over for å plante ut løk.

Foto: Begerkrokus

Det finnes mange forskjellige måter å plante ut løken på. Man kan enten sette dem rett i bakken, eller i frostsikre potter på balkongen. Løkene er glad i næringsrikjord, så det kan være en fordel å gjødsle litt i løpet av høsten før den første frostnatta kommer. Det er mulig å plante løkene i flere lag, slik at man putter løkene som blomstrer senest lengst ned i bakken/potta, og de løkene som blomstrer tidligst nærmest toppen av bakken/potta. På den måten kan du få mange blomster samtidig, eller en blomstring som varer over en lengre periode ved at de ulike løkene blomstrer på forskjellige tider.

Foto: Vinterblom

Skal du velge blomsterløk som humlene er glad i, er det flere du kan velge blant. Av løk som blomstrer tidlig på våren (fra februar/mars til april/mai) finner du både begerkrokus, vinterblom, marsklosterklokker, svibler og narcisser. Fra rundt mai kan man velge mellom skogtulipan og ramsløk. Mens for en mer sommerlig variant av blomsterløk, er georginer, også kalt dahlia, et utmerket valg. Planter du ut noen av disse løkene i høst, vil du få en bugnende og fargerik vår og sommer i vente, og humlene vil være deg evig takknemlige.

Publisert 01.10.2020 – Eirin Bruholt.