Har du lyst til å lese mer om humlene? Under finner du noen nyttige linker.
- Artsdatabanken har utviklet et nyttig verktøy for å lære seg mer om arter i Norge, deriblant humler.
- Brosjyrene Våre sårbare humler og Våre solitære bier er begge fantastiske innføringer i pollinatorenes fascinerende verden.
- Brosjyren Promoting Pollinators in Agriculture laget i forbindelse med La Humla Suse sitt norskbaltiske samarbeid.
- NINAs felthåndbok: Felthåndbok Humler i Norge NINA
Last ned PDF-filen og print ut felthåndboka så er du i gang. - Bumble bee conservation trust (BBCT) jobber for humlene i England. Her er deres webside: bumblebeeconservation.org
Lyst til å vite mer om hvilke planter som er nyttige for humler og andre insekter?
Sammen med flere andre aktører så har La Humla Suse vært med å lage nettsiden http://blomstermeny.no/ . Der kan du gå inn og lese om ulike pollinatorvennlige planter, både hageplanter og ville planter. Planteutvalget er tilpasset østlandet, men mye av innholdet er relevant også for andre deler av landet. Du kan se den oversiktlige plantelisten her eller se brosjyren her.
Ønsker du å anlegge blomstereng?
Blomstereng er et flott tiltak for ville pollinerende insekter. Under finner du gode veiledere utarbeidet av NiBIO for ulike deler av landet.
Tilleggsinfo om vanning: Selv ved såing av tørkesterke arter er ofte er nødvendig å vanne i etableringsfasen. Optimale vannmengder og vanningsintervall avhenger av jordart, men på skrinn sandjord uten vanntilførsel fra dypere jordlag kan det på varme sommerdager være nødvendig å vanne 2-3 ganger om dagen for å sikre at overflaten ikke tørker ut. På tørr jord er det viktig at man følger med så det ikke tørker ut slik at spiringa kommer ordentlig i gang, etter at vi begynner å vanne eller det har vært regnskyll etter såing, spesielt dersom det kommer tørkeperioder etter såing. I slike tilfeller har de små frøplantene som ennå ikke har utviklet noe djupt rotsystem lett for å tørke inn.