Har du hørt om rødknappsandbien? Sannsynligheten er kanskje liten, og enda mindre for at du faktisk har sett denne solitære bien. Arten er nemlig kategorisert som kritisk truet (CR) på norsk rødliste og finnes kun på en håndfull lokaliteter i lavlandet øst i Sør-Norge.
Hunnen av rødknappsandbie (andrena hattorfiana) er karakteristisk med ofte et tydelig rødt bånd på fremre del av en ellers mørk bakkropp. Hun er særlig karakteristisk når bakbeina er dekket med løst rødt pollen som matcher det røde båndet på bakkroppen (men det røde båndet mangler omtrent på halvparten av hunnene, som da er såkalt «melanistiske»). Hannen ser annerledes ut med sin slanke mørke kropp og sitt iøynefallende hvite munnskjold, som ved første øyekast kan minne om en hvit snute.
Rødknappsandbie er helt avhengig av planten rødknapp i mengder og lager ikke yngleplasser lengre unna enn en halv kilometer fra vertsplanten. Hunnen graver ut ganger til larvene i løs sandholdig jord i blant annet slåttemark, ugjødslet beitemark og blomsterrike veikanter, hvor også vertsplanten rødknapp vokser i mengder.
Tidligere var rødknappsandbien utbredt over store deler av lavlandet i Sør-Norge. I dag er arten i kraftig tilbakegang og finnes kun et fåtall steder; og i enkelte områder med kun svært få individer. Hovedgrunnen til tilbakegangen er omleggingen av landbruket og tap av viktige leveområder, og da spesielt i de senere tiår. Mange av leveområdene har blitt for små og fragmenterte til at arten har kunnet opprettholde levedyktige bestander.
Det har i flere år blitt lett forgjeves etter rødknappsandbie på mange steder hvor arten tidligere har blitt funnet, men også på nye potensielle steder med mye rødknapp og gode gravemuligheter.
Sommeren 2022 har La Humla Suses egen entomolog og kartlegger, Roald Bengtson, vært ute i felt for å lete etter rødknappsandbie på tidligere kjente lokaliteter og på potensielle nye lokaliteter for arten i Aust-Agder.
Da ble det kun funnet ti eksemplarer av rødknappsandbie, fordelt på tre kommuner (Gjerstad, Tvedestrand og Grimstad). Heldigvis ble det funnet mer rødknappsandbie på Østlandet, under et oppdrag som andre hadde der i 2022. Det er en bra forekomst av arten i et område i hver av kommunene Ullensaker og Nannestad, samt på Fredriksten festning i Halden. En gladnyhet er at rødknappsandbien ble oppdaget ny for tidligere Buskerud fylke i 2022.
Et viktig budskap i Roald Bengtsons rapport er at det virkelig haster å få på plass tiltak for storparten av lokalitetene der rødknappsandbie er funnet i Aust-Agder. Dessuten er mer kartlegging høyst nødvendig både for å overvåke arten, og for å oppdage nye lokaliteter der arten kan finnes.
Prosjektet «Overvåking av rødknappsandbie i Aust-Agder i 2022» ble gjennomført med støtte fra Miljødirektoratet gjennom Statsforvalteren i Agder, og La Humla Suse takker for oppdraget og bevilgningen.
Vil du vite mer?
Teksten er skrevet av Karoline Aasen Skryten