Det blir stadig mer populært å gjøre om uteområder til blomsterenger og grønne korridorer for å hjelpe insektene våre. Desto viktigere er det at vi ikke bruker planter eller frøblandinger som inneholder arter som kan gjøre skade på naturen. Fremmede arter regnes nå som en av de største truslene mot naturmangfoldet både i Norge og i resten av verden.
Visste du at fremmede arter koster den norske stat mellom 1,9 og 4,3 milliarder kroner i året? Og i Europa beregnes samfunnskostnadene av invaderende fremmede arter til over 20 milliarder euro. Hvert eneste år. Så ved å være mer bevisst på hvilke plantearter som får slå rot og etablere seg, vil vi både kunne spare store beløp og gjøre noe positivt for artsmangfoldet.
Å så ut blomsterenger er et nyttig tiltak for humler og andre insekter. Det som er viktig å tenke på er at mange frøblandinger som er å få tak i er importert fra andre land og inneholder ymse planter. Disse plantene er ikke nødvendigvis like godt tilpasset våre norske insektarter, eller vårt kalde klima. Blomster som vokser fritt i naturen vår har hatt titusener av år på å tilpasse seg klimaendringer og de ulike insektene som befinner seg i landet vårt. Derfor vil stedegne frøblandinger i langt større grad overleve ekstremsesonger, som lange perioder med eller uten regn, enn frøblandinger som kommer fra helt andre steder i verden.
Selv om vi mennesker ofte favoriserer det vi ikke har, slik som dekorative tropiske planter fra Afrika, Asia og Sør-Amerika, er insektene våre helt motsatt. Humler og andre pollinatorer har i tusener av år tilpasset seg de norske planteartene våre. På samme måte har de tropiske plantene tilpasset seg pollinatorer i sine land, slik som fugler og andre insekter som ikke finnes i vårt land, og er uegnet for våre humler, sommerfugler og andre pollinatorer. I Norge har vi utrolig mange flotte og stedegne planter. En blomstereng med prestekrager, valmuer, kornblomst, rødknapp, kløver og ringblomst kan være minst like vakkert som et blomsterbed med tropiske planter.
Å kjøpe stedegne frø er et superflott tiltak for å hjelpe pollinatorene, men for mange kan det fort bli dyrt. Stedegne frø som selges kommersielt i Norge i dag er håndplukket, og det er en tidskrevende prosess som koster mye. Stedegne frø kan du imidlertid fint plukke selv, og La Humla Suse har laget en brosjyre som inneholder en guide som viser deg hvordan. Her får du gode tips til hvilke planter som er enkelt å samle fra, som ikke skader norsk natur, og som humler og andre insekter elsker. Du kan laste ned brosjyren under.
Skrevet av Eirin Bruholt