Mens vinterkulda fortsatt har et godt tak på landet vårt merker vi likevel at lyset blir mer kraftfullt for hver dag som går. Jeg har allerede begynt å glede meg til humlesesongen og de første møtene med skrubbsultne dronninger mellom hestehov og gåsunger.
For å korte ned ventetiden kan det være fint å sette igang et lite så-prosjekt for både barn og voksne. En av de planten som har frø som skal puttes tidlig i jorda er tomaten. Nå tenker du kanskje at tomaten ikke hører naturlig hjemme her i nord, og at dette neppe kan være noen bra humleplante, men det eksisterer faktisk et bånd mellom humler og tomater. I Norge og i store deler av Nord Europa er det vår alles velkjente mørk jordhumle som bestøver tomatplanter i drivhus. Ja, vi har sågar vår egen nasjonale produsent av domestiserte jordhumler til dette formålet. Ute i friluft i din egen blomsterpotte, vil du imidlertid kunne få besøk av mange flere arter.
Svaret på hvorfor humlen er så god til å bestøve tomatplantene finnes i vingemuskulaturen. Dette herlige, lodne insektet er stor og tung i forhold til vingestørrelsen og har derfor en kraftig muskulatur, som ikke bare kan få humlen opp og frem, men også brukes til å lage en dirrende bevegelse når den skal forsyne seg med pollen som sitter hardt fast. Tomat og blåbær er eksempel på slike planter med gjenstridig pollen. På engelsk kalles denne spesielle bestøvings-adferden for «buzz-pollination». Etter av-ristingen samler humla det meste av pollenet i klumper på bakbeina, mens noe havner først i pulsen og så på neste tomatblomst,- og vips! Så er pollineringen som tomatblomsten trenger for å lage frukt unnagjort.
Dette er morsomt og iaktta, og en ekstra god grunn til å ha tomatplanter stående på terrassen eller i en lun krok av hagen i sommer. Planten vil altså gi god mat til både to og seksbeinte gjennom sesongen. Pollen og nektar til humla, og deilige selvdyrkede tomater til deg.
Prosjektet kan fint gjøres med skoleelever om man tenker gjennom hva man skal gjøre i påske og vinterferie på forhånd. Et tips da er ompotting til større potter før ferieukene, og plassere disse i kasser på et kjølig sted uten trekk eller frost.
Dette trenger du:
- Tomatfrø
- Næringsfattig jordsom såjord/kaktusjord, velg jord uten torv av miljømessige årsaker
- Såpotter, lag gjerne selv av avispapir vha en potteruller (se bilde)
- Hvis du ikke har et minidrivhus med gjennomsiktig lokk, kan du bruke en vanntett boks f.eks. isboks, og glassplate eller folie til å ha over (må slippe lyset igjennom)
Slik gjør du det:
(Lag såpotter)
- Fyll pottene med ¾ med jord
- Sett dem i en vanntett boks
- Legg to-til femfrø i hver potte og dekk med et tynt lag jord ca ½ cm. Om du har en sprayflaske, dusj gjerne de nysådde frøene med litt vann
- Vann med et par desiliter rent vann i bunnen av boksen
- Dekk med glassplate eller plastfolie (kan brukes flere ganger hvis du ruller den opp etter bruk på tom hylse), eller sett lokket på minidrivhuset hvis du har
NB! Det må være plass til at spiren kommer opp av jorda uten å stange i «taket» - La stå tildekket til de første spirene viser seg
- Ta bort plast/glass/lokk og la stå lyst og kjølig mens du vanner regelmessig
- Luk ut slik at du har en plante i hver potte
- Du kan etterfylle med jord opp til 4 bladpar hvis stengelen blir lang og tynn
- Behold 3-5 sideskudd på stammen og fjern resten for mest mulig frukt
Lag fine blomsterpinner med humler på til oppbinding mens du venter…..